logoharingenhennep.jpg (18580 bytes)

Een cultuurhistorische route over het voormalige Schermereiland

Zijn er in Noord-Holland nog ontdekkingstochten mogelijk? Jazeker! Op ruim een half uur rijden van Amsterdam en minder dan twintig minuten van Alkmaar, Hoorn en Purmerend ligt het Schermereiland, de tegenwoordige Eilandspolder. Samen met de Schermer en de Beemster een prachtig oud cultuurlandschap in het groene hart van Noord-Holland. Massatoerisme treft u hier niet aan. U vindt er rust, ruimte, natuur en verstilde dorpen. De herinneringen uit een rijk en opmerkelijk verleden liggen er voor het oprapen. Het gebied laat zich bij uitstek per fiets of te voet verkennen.

haringenhennep+_folder_voorkant.jpg (729062 bytes) haringenhennep+_folder_kaart1.jpg (606150 bytes)
voorkant folder kaart


De route
De Haring & Henneproute brengt u te voet of per fiets langs de oude dorpen en dijken naar de mooiste plekjes van het voormalige eiland. Dit "Schermer Eylandt" was vroeger werkelijk een eiland, dat omringt werd door de binnenzeeŽn: Schermer, Beemster en Starnmeer. Er wordt een fraai en samenhangend beeld geschetst van hoe hier werd gewerkt, gewoond, bedijkt en ontgonnen. De route kent geen specifiek begin of eindpunt, zodat u overal kunt instappen.

Onderweg zijn op zes locaties kleine exposities ingericht, meestal begeleid door een aantrekkelijke audiovisuele presentatie, in bijzondere monumenten. U wordt hier geÔnformeerd over de historie van de Eilandspolder en de droogmakerijen. Deze locaties zijn:
Schermerhorn: de Grote Kerk van Schermerhorn;
Noordeinde: de Noordeinder Vermaning;
De Rijp: het Walhuis:
De Rijp: de Waag (Raadhuis):
De Rijp: Hervormde Kerk:
De Rijp: Museum In 't Houten Huys.


Tekst- en beeldpanelen langs de route (in alle dorpen) geven u verdere informatie.

De panelen zijn voorzien van aparte, korte teksten die ook kinderen zeer zullen aanspreken.

Terug naar de museummolen